Какво ще намерим в “Призрачно” на Чък Паланюк

Това е начинът по който работи една страшна история. Повтаря някой древен страх. Пресъздава някой забравен ужас. Нещо за което предпочитаме да мислим, че сме надраснали. Но все още може да ни уплаши до сълзи. То е нещо, за което си се надявал, че е излекувано.

Съвсем скоро на българския пазар с логото на новото издателство Litus ще се появи нещо страшно любимо – „Призрачно” („Haunted”).

„Призрачное литературно чудовище. Това е една от най-поразяващите книги на Чък Паланюк, роман, който ще ви накара да се влюбите в него или да го намразите завинаги. Това бе първата ми среща с американския романист, още преди да съм гледал култовия „Боен клуб” или дори да съм чувал името му. И ме направи завинаги негов фен.

Тялото ти твърде болно или уморено. Баща ти прекалено пиян. Жена ти твърде студена. Винаги ще имаш някакво извинение да не живееш живота си.

Какво всъщност е „Призрачно”?

Героите се отзовават на една обява, която им обещава творческо усамотение за три месеца. Място на което да създадат своя шедьовър, своя magnum opus. Водач на тяхната малка писателска колония е господин Уитър. Той ги отвежда в един стар изоставен театър, където ще работят и живеят в следващите месеци. Вратите хлопват зад гърбовете им… и вече няма път назад.

Баронеса Измръзване, Липсващото звено, Майката Природа и останалите са впримчени в един изолиран свят, където герои са те самите. Не нещо от мастило и хартия, а живи, дишащи и с пулсираща във вените им кръв. И някой ден, някой ден…

Ако смъртта означаваше само да напуснеш сцената, колкото да смениш костюма си и да се завърнеш като нов персонаж… Щеше ли да забавиш? Или щеше да ускориш?

Всяка глава в “Призрачно” има три компонента. Първо – основният сюжет. Нашите герои, затворени в изоставения театър. Градящи собствената си история (и прокрадващата се наоколо лудост). Следва кратка поема, рецитирана на театралната сцена.

И накрая идва разказът. Двадесет и една истории, разказани от самите герои, които ще ви погнусят, ще ви разсмеят, ще ви разплачат, а може би и ще ви сритат в топките (след което ще ви атакуват сексуално).

Разказите дават и самите имена на героите в романа. Те играят важна роля, макар и да са откъснати от основното действие. Историите придават характер на всеки един от тях. Дават му минало, от което е невъзможно да се откъсне. Но и често ни карат да се съмняваме в истинността им. В света на “Призрачно” истината е нещо, което може да бъде съчинено.

Задръжте дъха си…

Първият разказ в книгата, с който ще се сблъскаме, е „Вътрешности” (“Guts”), отдавна превърнал се в култов за феновете на Чък Паланюк. Това е една леко смешна, леко брутална и много гнусна история за различните странни начини, по които хлапетата мастурбират… и за нещата, които могат да се объркат, докато го правят. Един разказ за семейни ценности и няколко моркова.

Самият Чък Паланюк разказва за първия път, когато е чел историята пред приятели и познати: Никой не припадна, всъщност приятелите ми се смяха. В някои моменти в стаята бе абсолютна тишина заради шокираното им внимание. Никой не си записваше полезни бележки върху своето копие. Никой не посегна към чашата си с вино.

Чък Паланюк чете разказа пред публика на турнето си за романа „Diary”. На първото четене в залата припадат двама мъже, на второто още двама – този път мъж и жена. До края на турнето припадат общо тридесет и пет души. До този момент са над сто.

„Вътрешности” е хорър история. Но в нея няма нищо свръхестествено. Тя се основава на истински събития, на три реални нещастия сполетели стари приятели на Паланюк. И това я прави още по-обезпокоителна.

Но това е само началото. “Вътрешности” не е нито най-бруталния, нито най-шокиращия разказ в книгата. Пригответе се…

Това е книга, която не би искал да държиш до леглото си. Книга, която ще бъде капак, който води надолу към някое мрачно място. Място, на което само ти можеш да отидеш, сам, когато я разтвориш. /Чък Паланюк/

“Призрачно” е книга, изпълнена със сатира и смях. Но и с ненадмината бруталност. В нея ще намерите най-доброто и най-ужасното, на което са способни хората като животински вид. Героите на “Призрачно” са загубени души, които мечтаят да бъдат намерени. Но дали е останала някаква надежда?

Един последен съвет преди да се впуснете в света на „Призрачно”… Вземете със себе си длето и чук. Олющете ужаса, премахнете бруталността, лудостта. И отдолу ще се покаже нещо неочаквано, нещо на което са посветени всички книги на Чък Паланюк: хора, търсещи любов.

Общо взето: култ/10

Марио Йорданов

Марио Йорданов

Поща за гневни писма:
mariovyordanov@gmail.com
Марио Йорданов

Leave a Reply