Какво ще намерим в “Играч първи приготви се” на Ърнест Клайн

igrach-parvi-prigotvi-seI was watching a collection of vintage ’80s cereal commercials when I paused to wonder why cereal manufacturers no longer included toy prizes inside every box. It was a tragedy, in my opinion. Another sign that civilization was going straight down the tubes.
/Гледах колекция от стари реклами на зърнени закуски от 80-те, когато паузирах, чудейки се защо производителите на зърнени закуски вече не слагат играчка подарък в кутиите. Беше истинска трагедия според мен. Още един знак, че цивилизацията пропада./

Съвсем скоро ще излезе нещо страшно готино. За младите поколения, израснали с интернет и компютърните игри, както и за по-старите, спомнящи си с носталгия за аркадните игри от детството си и за първите домашни компютри, излизането на тази книга е истинско събитие. Да кажа, че “Играч първи приготви се” е научна фантастика, събрала в себе си най-запомнящото се от попкултурата на 80-те би било ограничаващо. Този роман е не просто поклон към миналото, Ърнест Клайн искрено се забавлява като вплита в книгата си настолните игри (Dungeons & Dragons!), аркадните игри, конзоли като Атари и Нинтендо, първите компютърни игри, ММО феномени като Everquest и World of WarCraft и филми, и музика (Star Wars, Star Trek, Властелинът на пръстените, Матрицата…), мога да изброявам още и още… Романът е абсолютен “нърдгазъм” и невероятно забавно четиво за студените есенни дни.

Going outside is highly overrated.
/Излизането навън е доста надценено./

“Играч първи приготви се” разказва от първо лице историята на Уейд Уотс, тийнейджър, който търси бягство от скапания си живот на сирак и аутсайдер в “Оазис” – виртуална реалност, където има свободата да бъде какъвто пожелае и където има може да изживее неща, недостъпни за него в реалния живот. “Оазис” е предпочитано убежище за милиони от цял свят, той се е превърнал по-добрата “реалност” от двете във време, когато ресурсите на планетата са безмилостно изсмукани, нефтът е изчерпан, икономиката е в небивал упадък, а изгледите са да става все по-зле и по-зле.

Романът започва със смъртта на Джеймс Холидей, едноличен собственик на “Оазис” и ексцентрик, влюбен в попкултурата на 80-те и посветил животи си на създаването на компютърни игри. Той оставя едно необичайно завещание – някъде във вселената на “Оазис” той е оставил една загадка (easter egg за геймърите), включваща намирането на три ключа, които отварят три портала. Този, който успее да стигне до края на изпитанието, ще наследи цялото му състояние, оценено на над 200 милиарда долара, и което е по-важно – ще поеме контрола над “Оазис”. Новината за завещанието предизвиква истинска треска и милиони хора от цял свят се впускат в състезанието на Холидей. Уейн Уотс става един от тях – ловец (gunter в оригинала) – субкултура, посветила всичкото си време и ресурси в изучаването на живота на Холидей, на филмите, игрите и музиката, които той е обичал, където се крие и пътят към победата в неговото състезание. На Уейн му предстои да изживее опасни приключения, да срещне ценни хора и да намери смелостта да бъде нещо повече от отритнат аутсайдер…

No giant two-headed hermaphrodite 1-2demon unicorn avatars were allowed. Not on school ground, anyway.
/Не бяха разрешени гигантски хермафродити демони еднорози. Поне не на територията на училището./

Книгата ще бъде коментирана много (или поне така се надявам), ще бъде обичана, пък и мразена от мнозина. “Играч първи приготви се” разчита на опростен, но увлекателен сюжет, без да бъде кой знае колко задълбочена. За мен книгата бе невероятно забавна и приятна за четене, поради което бе лесно недостатъците й да останат незабелязани. Романът е пълен с препратки най-вече към аркадни и компютърни игри, но се справя добре с представянето им пред читателя по достъпен начин и нямах никакъв проблем да се ориентирам в случващото се, дори когато нямах представа за какво става въпрос. А за тези, които са или са били увлечени по осемдесетарските научни фантастики и старите аркадни игри, удоволствието ще бъде бъде още по-голямо.

Общо взето: 8/10

Ok, on second thought, maybe honesty isn’t the best policy after all. Maybe it isn’t a good idea to tell a newly arrived human being that he’s been born into a world of chaos, pain, and poverty just in time to watch everything fall to pieces.
/Ок, сега като помисля, може би все пак честността не е най-добрият подход. Може би не е добра идея да казваш на току-що пристигнало човешко същество, че се е родило в свят на хаос, болка и бедност, тъкмо на време, за да види как всичко се разпада./*

*Всички преводи тук са мои по обясними причини.

Марио Йорданов

Марио Йорданов

Поща за гневни писма:
mariovyordanov@gmail.com
Марио Йорданов

One thought on “Какво ще намерим в “Играч първи приготви се” на Ърнест Клайн

  1. Pingback: Как прочетохте: „Играч първи, приготви се“ – Locus Publishing

Leave a Reply