“Архиви на злото”, Чарлс Строс

“Архиви на злото” превръща в реалност най-ужасяващите фантазии на Лъвкрафт, съживява мрачните вярвания на сатанистите и съгражда цял свят от конспирации, които биха захвърлили всеки неподготвен ум отвъд ръба на лудостта. Поредицата среща космическия ужас с шпионския трилър, за да изгради оригинална вселена, в която въображението на Строс ескалира до на моменти абсурдни (но пък много забавни) нива. За уникалния глас на книгата ключово значение има изборът на главен герой – хакерът Боб, отегчен от еднообразната офисна работа, винаги саркастичен и хаплив, готов да се впусне в опасни мисии, включващи унищожителни демони, без много да му мисли.

“Досиетата на Боб” е поредица, но книгите в нея са независими и логически завършени. Том 1 включва романа “Архиви на злото” и новелата “Бетонна джунгла”. Не мога да си представя друг преводач на книгата, с безкрайните шантави термини и още по-шантави имена, освен великолепната Елена Павлова (на която дължим убийствения водосрез и други щастия от слепогледа). Страховитата корица пък е дело на Петър Станимиров, познат с работата си по книгите на Стивън Кинг и класиките от колекция “Върхове” на изд. “Изток-Запад”.

“Архиви на злото” разказва за началото на кариерата на Боб в шпионажа. Цялото му име (измислено, разбира се, поради опасения за неговата сигурност) е Боб Оливър Франсис Хауърд. Той е компютърджията на тайната агенция, контролираща окултната активност, по-известна като Пералнята. Боб се заема с полева дейност, която включва киснене в дъжда посреднощ и оставяне на кални стъпки на иначе потайни мисии, а след един инцидент, включващ обладан от демон администратор и пожарогасител (можете да се досетите какво се случва), е официално приет в редиците на истинските шпиони.

Още на първата му задгранична мисия, включваща (като всеки себеуважаващ се шпионски трилър) спасяването на красива преподавателка, всичко отива по дяволите. Ислямисти, нацисти и демони забъркват ужасяваща конспирация, която заплашва съдбата на цялата планета. Боб и агентите от Пералнята са изправени пред огромно изпитание, през което могат да преминат само с цената на невероятни рискове и потъпкване на безценните бюрократични протоколи.

Новелата “Бетонна джунгла” не притежава размаха на “Архиви на злото”, но за това пък в центъра си има още по-шантави идеи. Всичко започва с една… крава. Тя е вкаменена от, както изглежда, ефектът на Медузата (която разчита на зависещ от наблюдателя квантово-тунелиращ ефект очевидно!). Във Великобритания няма данни за съществуващи василиски, способни на нещо подобно. Ефектът на Медузата обаче отдавна е овладян от човешката наука. Ако някой успее да го използва чрез обществените камери, плъзнали из цялото кралство, резултатите биха били ужасяващи… и точно това се случва. Боб и детектив Джозефин трябва да разплетат поредната опасна конспирация, без да бъдат вкаменени в процеса.

“Архиви на злото” е забавно (и страховито) приключение, което не се страхува да пародира себе си и жанровете, от които заема идеи. Бюрокрацията, оплитаща цялата дейност на Пералнята в безкрайна поредица от декларации и протоколи, е под прицела на саркастичния и шеговит език на Боб, който често страда под тежкия й ботуш. Демоните, родени от космическия хаос, приемат неочаквани форми и винаги са готови да погълнат поредната душа, което е отлична предпоставка за добро забавление. Но може би най-отличителната черта на поредицата, нещо което наистина й придава по-различен тон, е, че всички тези свръхестествени явления и идеи са обосновани с тонове наука, която им придава тежест и прави света на книгите по-задълбочен и интересен. “Архиви на злото” е свежо попълнение в редиците на жанровата литература у нас.

Общо взето: 7/10

Марио Йорданов

Марио Йорданов

Поща за гневни писма:
mariovyordanov@gmail.com
Марио Йорданов

Leave a Reply